Kopke Colheita – 1952

Pris: kr. 2947 Inkl. moms

Det er svært at relatere til vin med så høj alder, men næsten 70 års fadlagring betyder, at den, der oprindeligt har gæret vinen, ikke får lov at smage den aktuelle aftapning.

Vinmageren har ikke ’lavet’ vinen, for den del står tiden primært for, mens skiftende kældermestre agerer aktive kustoder.

I gamle colheitas opnås kvalitet gennem forædling frem for afhængigheden af en stor årgang. Derfor bør man heller ikke anvende årgangstabeller, når man udser sig gammel colheita; disse tabeller er udelukkende tiltænkt vintage port/rubytyper.

Denne colheita er lagret på gamle egefade lige siden den alkoholiske gæringen afsluttedes, og gennem alle disse år ind til tapningen i 2020, er den passet, plejet og styret i den retning, der definerer Kopkes stil. Fordampning har i samspil med de lagringsaromaer, der kommer til, givet en intenst koncentreret vin med uendelig eftersmag. Den er hverken klistret eller for meget af det gode.

Derfor er det også kostbar vin, men sammenholdt med priser for andre vin-relikvier, så får man her utrolig vin til pengene – ikke mindst fordi man med denne vin er garanteret en referencevin i absolut topform, der smager bedre nu end nogensinde; fuldmoden men med spændstig syre.

Duft og smag har top-intensitet, der på uforklarlig vis er parret med kompleksitet, længde og drikbarhed. Sødmen holdes fint i ave og nødde- og moscovado-aromaer passes op med syltet citrusskal, julekrydderier, lidt medicinske noter og en dejlig syre.

Ældgammel tawny som denne har udviklet et fantastisk, volatilt ’syreløft’ (portugisisk; vinagrinho), der fornemmes at virke forstærkende på aromaerne, på samme vis som gastrique løfter saucer til nye højder.

Dette er tawny fra øverste hylde, der børe nydes uden noget til; tilsæt kun beundring og nyd den i ro og mag med en nøje udvalgt skare af rettroende.

Serveres ved 14-18°.

Detaljer om vinen

Pris: kr. 2947 inkl. moms

Land: portugal

Vintype: portvin

Druesort: -

Region: -

© 2020 Nordjysk Vinhandel | Designed by structur